Nieuwe halal-maaltijden op menu van HMC-ziekenhuizen

23 November 2025, 11:42 uur
Den Haag & Regio
mainImage
HMC

Sinds kort staan er nieuwe halal-maaltijden op het menu bij HMC. Deze gerechten zijn ontwikkeld om beter aan te sluiten op de wensen en behoeften van de patiënten van de ziekenhuizen Westeinde in Den Haag, Antoniushove in Leidschendam en het Bronovo in Den Haag.

Medewerkers van HMC en leverancier Huuskes werkten voor het samenstellen van het halal-menu intensief samen, vertelt François Vane, coördinator voeding bij HMC. "We wilden meer grip op wat we serveren. Niet alleen qua voedingswaarde, maar ook qua smaak en beleving. Daarom besloten we het samen te doen."

Het ontwikkeltraject was "intensief én leuk", vertelt Vane. "Huuskes besloot zelf de productie van halal-maaltijden op zich te nemen. We hadden nauw contact met de productontwikkelaar. Zij maakten de maaltijden, wij testten ze. Ook was de afdeling diëtetiek nauw betrokken, die aangaf waar de maaltijden qua voedingswaarden aan moeten voldoen."

Op de locaties Westeinde en Antoniushove werd vervolgens een proeverij voor medewerkers georganiseerd. Tien nieuw ontwikkelde halal-maaltijden werden in buffetvorm gepresenteerd. Collega’s met diverse achtergronden – Surinaams, Turks, Marokkaans, Nederlands – proefden mee. "Zij konden precies aangeven of de Massala écht als Massala smaakte, of dat er bijvoorbeeld nog wat kruiden ontbraken." Met die feedback ging de leverancier opnieuw aan de slag. Later volgde een tweede test met dezelfde collega’s.

Feedback serieus genomen

Caroll Fidanque-Murphy, coördinator Zorgondersteuning bij HMC, was een van de medewerkers die meedeed aan de proeverijen: "Tijdens het proeven viel op dat de Roti nog niet helemaal was zoals het hoorde. De productontwikkelaar gaf aan dat de ingrediënten apart werden bereid en daarna samengevoegd. Op ons advies zijn ze gezamenlijk bereid, zodat de smaken beter konden intrekken. Dat heeft gewerkt: de Roti met kip is nu écht lekker. Mooi om te zien dat onze feedback serieus werd genomen."

Inmiddels staan drie van de nieuwe maaltijden op de menukaart. "Loopt een maaltijd niet goed? Dan wisselen we eenvoudig met een andere", zegt François Vane. De eerste reacties van patiënten zijn volgens hem positief.